вівторок, 29 квітня 2014 р.

 Коні дарують щастя...
...Напівтемна конюшня. Тихо, тільки під ногами шелестить солома. Раптом чути голосне іржання коня. Вмикають світло, і перед очима видніється довгий коридор та більше двох десятків благородних коней, які тягнуться головами назустріч гостям. Завдяки цим коникам під наглядом тренерів покращується здоров’я хворих діток на ДЦП, долаються страхи й лікуються важкі депресії. Це називається іпотерапія – оздоровча верхова їзда. Лікують різне: і психологічні розлади, і різні хвороби хребта... 




 У конюшні з’являється маленький гарний хлопчик, хворий на ДЦП. Дитину підводять до маленького коника. Хлопчик вигукує від емоцій і обіймає коника руками, гладить його. З-під синьої спортивної шапочки видніються великі щасливі очі.

– Дитинка тягнеться, щоб погладити коника, притулитися до нього, і відбувається емоційний сплеск, такий важливий для хворих діток, – пояснює лікар кінноспортивного клубу Віталій ПОЛАТАЙЧУК.

За кілька хвилин хлопчик разом із тренером починає кататися верхи. Білу кобилу Катю веде коневід Ілля РУРАКА. Під час їзди тренер обережно розводить руки хлопчика вбік, трохи підіймає їх – виконують прості, але важливі вправи.
– Уже після десяти занять хлопчик зміг стати на обидві ніжки, а раніше ставав лише на одну, – пояснює лікар. – Під час їзди ніжки хлопчика відпочивають, але відбувається потрібне навантаження на хребет.
Відомо, що лікує більше сам кінь, методика тільки допомагає скерувати оздоровчу дію. Тіло коня передає людині до 120 рухових імпульсів за хвилину, через що працюють усі групи м’язів тіла людини. Це не можливо на жодному зі штучних тренажерів.

Час від часу чути радісні вигуки дитини, хлопчик виглядає дуже щасливий.

– Дитина катається на коні, і це не просто фізичне навантаження, а й психологічна терапія! – наголошує Віталій Полатайчук. – Дитина забуває про біль, вона відчуває щастя. Те саме відчувають і дорослі.

Після верхової їзди хлопчик разом із рідними завмирає перед цікавою картиною: кінь головою штовхає в спину Іллю Дмитровича й таким чином намагається розвернути його, щоби знайти солодке яблуко чи цукор. Яблучко дають хлопчикові, і кінь їсть із рук дитини – її радісний вигук ехом губиться в конюшні. Дитина отримує такий емоційний поштовх, якого не отримаєш у жодному лікувальному закладі. Із точки зору психології – це безцінний момент.

– Це не коні, які цілий день возять вантаж, і їх б’ють. Ми їх любимо, вони віддають нам свою любов, – розповідає власник кінного клубу Володимир ВОРОНЮК. – Наші коники – позитивні й по-справжньому лікують людей! Вони теплі, добрі й хочуть спілкуватися з гостями. Пригадую, до нас потрапила дев’ятирічна дитина з важкою формою ДЦП, хлопець був майже лежачий. За три місяці верхової їзди на коні Кордон дитина почала повзати, а через півроку – самотужки ходити! Взагалі багато залежить від віри та старань батьків, від того, наскільки вони вкладуть свої зусилля й підтримають дитину.














Верхова їзда лікує:
 порушення сну;
 вегето-судинну дистонію;
 хвороби хребта;
 захворювання суглобів;
 хронічні захворювання легень;
 серцево-судинні захворювання;
 статеві захворювання;
 захворювання нижніх кінцівок;
 депресію;
 надмірну вагу.

Протипоказання – гострі форми різних захворювань, які потребують стаціонарного лікування.

Немає коментарів:

Дописати коментар